Anita Jongerman | Artistiek leider

Portret Anita Jongerman De concertmeester/artistiek leider Anita Jongerman heeft in 1999 het Amsterdams Begeleidings Orkest opgericht waaruit in 2007, in samenwerkingsverband met Jan Vermaning, het NASKA is ontstaan.
Ze studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam, Den Haag en Utrecht en behaalde haar Bachelor- en Master diploma bij Johannes Leertouwer en Kees Hülsmann.

Masterclasses volgde zij bij Vahid Khadem Missagh te Oostenrijk, Donald Weilerstein, Peter Brunt, Rachel Podger en Albrecht Breuniger te Parijs. Vanaf 1999 speelt ze als primarius in het Gaudi Strijkkwartet waarmee ze tournees maakte naar Portugal, Duitsland, Praag en Ierland en volgde ze masterclasses bij het Daniël kwartet en het Panocha kwartet. In 2012 hebben ze een CD opgenomen met werken van Mozart. Ze remplaçeerde bij diverse vooraanstaande orkesten waaronder het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Nedpho, Residentie Orkest, Radio Kamer Kamer Filharmonie en het Ballet Orkest.

Sinds 2008 heeft zij een vaste aanstelling als eerste violiste bij het Noord Nederlands Orkest. Ook is zij verbonden als concertmeester aan diverse kamermuziekgezelschappen en organiseert ze naast het Naska diverse projecten en concerten.

In 2007 was Anita als solist te gast bij het Kamerorkest Cheliabinsk uit Rusland dat een tournee maakte door Nederland. Ze soleerde in de Vier jaargetijden van A. Vivaldi en soleerde verder samen met haar zus Inge in het bekende dubbelconcert van J.S. Bach.

Anita Jongerman bespeelt een Gustav Bernadel uit 1866 te Parijs..